Hatszín kalap gondolkodás

Edward de Bono módszere a gondolkodás hatféle aspektusának (folyamatmenedzsment, információk kezelése, érzelmek, pozitívumok, negatívumok, kreativitás) szabályozott folyamatban történő vezérlése. Fejleszti a döntéshatékonyságot, jobban irányítottá teszi a meetingeket, több és jobb ötletet eredményez.

 

A Hatszín kalap módszer elválasztja a kreatív problémamegoldó gondolkodási folyamatokban megjelenő különféle érzelmi gondolkodásfajtákat a tényektől, a pozitívot a negatívtól, a kritikust a kreatívtól. Eredményeképpen a folyamatban résztvevők ugyanabban az időben ugyanabból a szemszögből nézik a problémákat, és egyszerre, együtt váltanak nézőpontot. Ez a szervezett, rendszerezett megközelítés (párhuzamos gondolkodásnakis nevezik) a résztvevőket a célra fókuszálja és a csapat teljes szellemi erejét egyesíti.

Fejleszti a döntéshatékonyságot, jobban irányítottá teszi a meetingeket, több és jobb ötletet eredményez.

 

a hallgatók  a következő kérdésekre kapnak válaszokat:

Hogyan használjanak szabályozott problémamegoldó módszereket, hogyan találjanak segítségükkel új megoldásokat? Hogyan mozduljanak el az egy dimenziós gondolkodásról a hat dimenziósra? Hogyan válasszák szét a komplex gondolkodás faktorait: az érzelmeket, a logikát, a reményeket, a kreativitást és a szkepticizmust? Hogyan redukálják minimálisra az alkotói folyamatok, alkotóülések alatti zavaró, hátráltató interakciókat, vitákat? Hogyan erősítsék fel a hatékonyságot a csapat közös kreativitás-energiájára való összpontosítással? Hogyan működtessenek fókuszált, eredményes meetingeket? Hogyan legyenek a meetingek dinamikusak és pozitívak, olyanok, amelyen mindenki örömmel vesz részt? Hogyan lássuk a problémákban a lehetőségeket? Hogyan lássunk túl a nyilvánvalón? Hogyan lássuk a problémákat új és szokatlan szemszögből? Hogyan lássuk a helyzeteket minden lehetséges oldalról? Hogyan válasszuk el az egót a projekttől? Hogyan válasszuk szét a különféle gondolkodástípusokat (pl. negatív, pozitív, stb.)? Hogyan határozzuk meg a szükséges és/vagy hiányzó információkat? Hogyan azonosítsuk a veszélyeket és a lehetséges problémákat, továbbá az utakat, amelyekkel azok elkerülhetőek?

A módszer előnyei

  • Rövidebb és produktívabb meetingek;
  • A konfliktusok minimalizálása;
  • A problémák, döntések, javaslatok szisztematikus kezelése;
  • Fokozottabb eredményesség;
  • Több és jobb ötlet;
  • Tiszta gondolkodás;
  • A team eredményességének növekedése;
  • Problémamegoldás, innováció és kreativitás;.

Időtartam: 2 nap (Megjegyzés: a tréningnek van 1 napos változata is, arányos mértékben redukált célokkal. Elérhető 4 órás workshop változat is, amely az oldalirányú gondolkodási módszerek gyakorlati működését mutatja be.)